Danmark er rig på købstæder. Nogle er mere kendte end andre, men fælles for dem er, at alle har et bymuseum. Museet bliver typisk drevet enten af det offentlige eller af private entusiaster, som kæmper for deres lokale seværdighed. Nogle gange er det et miks af begge dele, som for eksempel Den Gamle By i Aarhus. Dette berømte bymuseum blev etableret gennem private interesser, men er i dag et offentligt drevet museum, dog med stor støtte fra private fonde, virksomheder og et stort antal private mennesker, som gerne vil støtte dette museum over købstadslivet fra 1600-tallet og frem til 1970’erne.
Vi anbefaler dig at bruge lidt tid på at besøge det lokale museum, når du besøger en af Danmarks byer. Nogle byer har en højere profil i omverdenens bevidsthed end andre, men ofte vil du opdage, at også museet i den mindre købstad byder på historier og effekter, som gør, at byen burde være langt mere kendt.
Afspejler byernes gamle erhverv
Mange byer var tidligere centrum for et bestemt erhverv. For eksempel Aabenraa, som var en stor søfartsby, ligesom også Marstal på Ærø var det. I Flensburg, der jo hørte til den såkaldte helstat indtil 1864, var man kendt for søfart og romindustri, som stadig præger byen. Eller hvad med Randers, der var kendt for sine handsker og senere for sin jernindustri? I Frederiksværk var og er der stålvirksomhed. Alt sammen noget, der afspejles i de lokale museer, der belyser byernes kendte erhverv – og nogle gange også kan fortælle om en udvikling, der gjorde, at byen gik fra at være et vigtigt og kendt centrum i en stor landsdel – eller en vigtig by på landsplan – til at være en lille købstad i periferien.
Den slags fortællinger kan du finde på de lokale museer. Vi opfordrer til, at du graver lidt i byernes historie ved hjælp af disse spændende steder.