Fastelavn i Danmark

Fastelavn er en årligt tilbagevendende begivenhed. Den falder altid mellem 1. februar og 7. marts, men aldrig på den samme dato. Selve fastelavnssøndag er netop den søndag, som ligger syv uger før påskedag. I 2021 var det fastelavn den 23. februar, mens det i 2022 er det den 27. februar og i 2023 den 19. februar. Er man vild med at klæde sig ud og slå katten af tønden, er det derfor en god idé at holde øje med kalenderen. Så er man sikker på ikke at misse årets fastelavnsfester. Og der er som regel rigeligt at vælge imellem. For fra nord til syd og øst til vest afholdes fastelavnsfester med både tøndeslagning, fastelavnsboller og ikke mindst flotte og fantasifulde udklædninger.

En fastelavn som få andre

Men særligt et sted i landet, er fastelavn noget lidt ud over det sædvanlige. Nemlig på Amager. Her har den årlige tøndeslagning en særlig stor plads i lokalbefolkningens hjerter. Derfor regnes fastelavn også af mange her for den vigtigste tradition i løbet af hele året. Og det er en tradition, der fejres efter alle kunstens regler. Tilmed på flere forskellige måder. Her på Amager har Amager’kanerne nemlig en ganske speciel form for tøndeslagning: Tøndeslagning til hest! En gammel tradition man har bibeholdt i både Dragør, St. Magleby og Ullerup.

Fastelavn a al AmagerNyd lyden af hestehove på en vinterdag

Har man lyst til selv at opleve denne sjove tradition, er det bare at møde op på dagen. Og sikke et syn! Rytterne er iført deres fineste tøj. Hvide skjorter, sorte bukser og broderede veste. Samt naturligvis en høj hat, der sætter en flot prik over i’et. Hestene er naturligvis også flot klædt på med smukt udsmykket seletøj, blomster og manke og hale flettet i sirlige fletninger. Et smukt syn på en ofte lidt kold vinterdag, som absolut er en oplevelse lidt ud over det sædvanlige. Ikke mindst når man tænker på fastelavn, der oftest foregår til fods.

Til hest eller på hjul

Men det findes altså andre måder at få gang i årets fastelavnstønder. En er højt til hest. En anden er på en anden slags hest – nemlig jernhesten. Blandt andet på I Tommerug og på Amager naturcenter kan områdets børn hvert år til fastelavn slå katten af tønden på cykel. I Tommerum strækker denne tradition sig helt tilbage til 1952, og holdes den dag i dag stadig i hævd. Naturligvis klædt i kostumer efter alle kunstens regler og med ønsket om at være den, der får tønden til at falde til jorden.