Oplev Fastelavn og Halloween i Danmark

I Danmark er fastelavn er gammel tradition, og bliver fejret i både små og store byer landet over. Der er derfor rig mulighed, for at komme med til en fejring af fastelavn, der hvor du er. Når fastelavn er slut, kan du begynde at glæde dig til den næste store fest- nemlig Halloween.

Fastelavn eller Halloween?

Fastelavn er en gammel tradition i Danmark, som vi kan spore helt tilbage til 1400-1500- tallet. I de gamle dage blev fastelavn set på som en markering af at foråret var på vej, samtidig som det var en løssluppen fest, inden fasten gik i gang. Fastelavn var altså optakten til påskefejringen. I dag er fastelavn først og fremmest børnenes fest, hvor de har mulighed for at klæde sig og, spise fastelavnsboller og finde årets kattekonge- og dronning, når de slår katten af tønden.fastelavn og halloween i Danmark

Halloween er en nyere tradition, set med danske øjne. Mens man i fastelavn markerer en overgang fra vinter til sommer, markerer halloween er overgang fra sommer til vinter. Halloween, eller allehelgensaften som det også bliver kaldt, er en mindedag for afdøde slægtninge og venner. Denne dyrkning af, og hyldest til, de døde fremgår ofte i kostumevalget. Til halloween, er det mest de udenom jordiske som bliver dyrket. Gadebilledet vil derfor blive præget af hekse, troldmænd vampyrer, skeletter, dødsengle og lignende skabninger.

Fælles for begge højtider, er at man klæder sig ud, og går fra dør til dør, i håb om at fylde sækken med slik. De fleste skoler og børnehaver holder i dag, ofte både fastelavn og halloween arrangementer, hvor børn og voksne kommer udklædte.

Festdag for børn og voksne

Selv om fastelavn er noget vi alle har et forhold til, så har halloween virkelig vokset sig stort, i løbet af de seneste år. Halloween, er noget vi i Danmark har adapteret fra USA, og som i dag er en stor højtidsdag, for mange børn og voksne. Tivoli er med på noderne, hvert år åbner de op for halloween i Tivoli, hvor det hele er pyntet op med græskar og gyselige kostumer. Der er også et spøgelseshus for de modigste.

Halloween kan være en skummel affære for de mindste, hvor fastelavn fremstår som en højtid hvor de helt små størrelser, også kan få lov til at være med. Saftige fastelavnsboller og en sjovt malet fastelavnstønde fuld af slik, er ikke lige så skræmmende som zombier, edderkopper, slim, røg og blodige skæletter, over det hele.