De julepyntede byer er værd at besøge

Hvornår er det bedst at besøge de danske byer? Ja, vi ville lyve, hvis vi ikke sagde, at er bedst hele året – for i Danmark har hver årstid sin egen charme.

Men selv om byerne er smukke hele året, synes rigtig mange, at det er dejligt at besøge de danske byer i julemåneden. Hvis man er heldig, er vejret frostklart, og sneen ligger hvidt på tagene og i parker – men under alle omstændigheder er byerne smukt pyntede. Både gader og butikker bærer præg af juletiden med lysguirlander, dekorationer og masser af opstillinger alle vegne.

Hvert år er der et stort event i de fleste større danske byer, hvor julemanden kommer og hjælper med og tænde juletræet på strøget/i centeret – hvor der bliver sunget lystigt med klassiske danske julesange og andre aktiviteter for børnene. Flere af de danske shopping centre arrangerer ligeledes besøg af velkendte nisser/karakterer fra danske julekalendere.

Julemarkeder vinder frem

Flere af de danske byer er desuden begyndt at tage den tyske tradition for julemarkeder til sig. Det gælder bl.a. hovedstaden København. Her arrangeres der traditionen tro julemarked i Tivoli, hvor den gamle forlystelseshave er fyldt med juleudsmykning, boder og udstillinger med julens temaer. Julemarkedet i Tivoli besøges af folk fra nær fjern, der nyder udsmykningen i den gamle have i vintertiden.

Også på Christiania arrangeres der julemarked, og den smukke gamle Højbro Plads er også rammen om et flot julemarked.

Også i Odense er der julemarked – selvfølgelig opkaldt efter den berømte eventyrdigter H. C. Andersen, der var født i byen.

Aarhus har julemarkeder bl.a. i Den Gamle By og Ridehuset, som ligger midt i byen. I Ridehuset strækker julemarkedet sig gennem det meste af december måned. I Den Gamle by kan du som del af juletiden og julemarkedet opleve, at der arbejdes i de gamle forretninger og værksteder. Der er både åbent hos købmanden, hvor du kan købe kolonialvarer som i gamle dage, og i bageriet, hvor der bages julesmåkager til den store guldmedalje.

Også Aalborg, Nyborg og Roskilde byder på julemarkeder. I Roskilde finder det sted det meste af december på Stændertorvet. Navnet understreger den betydning, byen har haft for udviklingen af det danske demokrati. Og når du er i Roskilde alligevel, så husk at besøge domkirken, hvor regenterne har sidste hvilested.