Fynske byer og fortællinger

Odense, Nyborg, Faaborg, Svendborg, Assens, Middelfart, Bogense og Kerteminde. Alle danskere over en vis alder har siddet i geografitimen i skolen og sagt denne remse i kor – listen over de fynske købstæder, som alle skolebørn for ikke så mange år siden skulle kunne udenad.

Overvejer du en rejse i Danmark, kunne det være et sjovt og interessant indslag at gøre turen rundt til byerne på Fyn. Øen, som gennem tiden ofte er blevet kaldt en stor have på grund af sin idylliske natur, rummer også megen idyl i de gamle købstæder. Det kan være afslappende og hgygeligt at vandre rundt i de gamle gader.

Hver by sin historie

Hver købstad på Fyn har selvfølgelig sin egen historie, som du kan udforske. Odense rummer, som den største by på øen, også flest seværdigheder. De fleste vil nok gerne opleve H. C. Andersens hus, men bymidten er herudover fyldt med skønne steder.

I Nyborg har du både udsigt til og udstilling om Storebæltforbindelsen, og så er det gamle slot en vigtig seværdighed – et af de ældste kongeslotte, der stadig har en funktion.

I Faaborg og Svendborg oplever du det gamle havnemiljø. Og i Faaborg findes museet med de fynske malere, som du bare må se. Også Kerteminde har sit berømte museum – nemlig museet over Johannes Larsen, som tegnede og malede – især fugle. Hans billeder er elskede også i dag.

I Middelfart er du tæt ved den gamle Lillebæltsbro og kan opleve Clay museet – museet over dansk keramik og porcelæn. En must see ting!

Assens har ikke de vilde seværdigheder, men tag en tur ud i omegnen og oplev området omkring Wedellsborg, et af landets største godser. Assens var også centrum for tobaksindustri, og det afspejler sig i byen.

I Bogense er du i Fyns mindste købstad, og her finder du bl.a. Manneken Pis – eller rettere sagt en kopi af originalen, der står i Belgien.